Vaartocht op Reddingboot George Dijkstra tijdens de open dag van de KNRM

IMG 9946

Op zaterdag 13 mei 2023 vond er een speciale activiteit plaats. De leden werden uitgenodigd om deel te nemen aan een vaartocht op Reddingboot George Dijkstra tijdens de open dag van de KNRM bij reddingsstation Ter Heijde. Het was een unieke kans om het werk van de KNRM van dichtbij te beleven.

De KNRM, bekend om haar inzet voor het redden van mensen op zee, wordt gedreven door de vele vrijwilligers die belangeloos hun tijd investeren. De meeste vrijwilligers werken op de reddingsboten, maar ook aan wal zetten zij zich in voor veiligheid. Als blijk van waardering voor de steun van ondernemersvereniging CBMP in 2021, waarbij een bedrag van 2500 euro werd gesponsord, bood de KNRM de leden van CBMP de exclusieve kans om voorafgaand aan de open dag uit te varen met Reddingboot George Dijkstra.

Het programma begon om 8:45 uur bij het KNRM reddingsstation Ter Heijde. De deelnemers werden verwelkomd en kregen een korte introductie over de KNRM en het belangrijke werk dat zij verrichten. Na een hartelijk welkom was het tijd voor actie. In twee groepen gingen wij het water op met Reddingboot George Dijkstra. Het was een bijzondere ervaring om aan boord te zijn en te ervaren hoe het is om uit te varen voor een reddingsactie.

Na de vaartocht werden de deelnemers uitgenodigd voor een presentatie en rondleiding bij het KNRM reddingstation Ter Heijde. Hier kregen ze de gelegenheid om meer te weten te komen over het belangrijke werk van de KNRM en de inzet van de vrijwilligers, zowel op zee als aan wal. De KNRM is een zelfvoorzienende organisatie. De KNRM heeft er bewust voor gekozen om niet afhankelijk te zijn van de overheid, waardoor zij volledig vrij kunnen opereren. Hierdoor ontvangen zij echter geen subsidies en zijn zij afhankelijk van donaties. De donatie van CBMP is onder andere gebruikt voor de aanschaf van een reddingspak ter waarde van 1700 euro. Iedere vrijwilliger op de boot draagt een op maat gemaakt pak dat niet hergebruikt kan worden. Je kunt je wel voorstellen hoe belangrijk het is om jaarlijks voldoende donateurs te hebben.

 

Mensen kunnen dag en nacht op óns rekenen.

Mogen de vrijwillige redders op u rekenen?

Als dank voor de genereuze donatie is de boot waarop wij mee mochten varen vernoemd naar een van de donateurs. Familie Dijkstra heeft drie boten geschonken aan de KNRM met een waarde van 750.000 euro per boot. Donaties worden niet alleen gebruikt voor de aanschaf van nieuw materiaal. De KNRM hecht veel waarde aan professionele ontwikkeling en training. Mariëtte van der Linden, medewerker communicatie en fondsenwerving, vertelde dat de vrijwilligers veel professionele cursussen moeten volgen, goed getraind moeten zijn en specifieke vaardigheden moeten hebben om effectief te kunnen opereren. Het reddingstation in Ter Heijde bestaat volledig uit vrijwilligers. Wekelijks wordt er gevaren, geoefend op het land en op de boot, en voeren de vrijwilligers onderhoudswerkzaamheden uit. Zij investeren veel tijd en energie om na een melding al binnen 10 minuten uit te kunnen varen. Kunnen zij op jou rekenen? Word donateur om je steentje bij te dragen!

Na afloop van de presentatie en rondleiding was er gelegenheid om na te praten en te netwerken tijdens een brunch bij Bugaloe Beach in Ter Heijde. Het was een succesvolle en memorabele dag.